Ingredience: 500 gr hladké mouky, 370 l vody pokojové teploty, 12 g pivních kvasnic ( či 5 g sušených), 12 g soli, 1 lžička cukru

Rozpustit droždí ve vodě, přidat cukr a 3/4 množství mouky a míchat, přidat sůl a zbylou mouku, vše smíchat, nemusí se míchat příliš dlouho, stačí, dokud se nevsákne všechna mouka – nechat přikryté kynout v teple 90 min – poté navlhčit pracovní stůl, na něj rozprostřít 2 pásy z potravinářské folie a tuto folii posypat moukou – na každou folii vylít přibližně polovinu těsta a to pak upravit do tvaru ciabatty (rozpláclejší veka) – vymazat plech olejem – překlopit ciabattu na plech, aby pomoučněná strana na spodu ciabatty byla nahoře (vytvoří se rýhy a nepravidelnosti, což je předností ciabatty)- péct v předehřáté peci bez ohně na 200°C, do pece je dobré dát misku s vodou, aby bylo prostředí vlhké – péct do zlatova asi 30 – 35 minut – hrnek s vodou odstranit dříve než v polovině pečení.

Doporučení pro změnu: Před pečením lze do důlků poklást olivy a sušená rajčata a pokapat olivovým olejem